کلیات
زمان گیرش ( مصرف)
گیرش اولیه گچ معمولی بین ۵ تا ۷ دقیقه و گیرش ثانویه بین ۱۵ تا ۲۱ دقیقه می باشد .
گچ از مواد چسباننده ساختمانی و مطابق تعریف مندرج درمطلب سیمان نوعی چسباننده هوایی است. گچ ساختمانی از پختن سنگ گچ در گرمای حدود ۱۸۰ درجه به دست می آید.
فرمول شیمیایی سنگ گچ، سولفات کلسیم با دو ملکول آب CaSO4 ,2H2O است که پس از پختن، حدود (۷۵%) از آب آن بخار شده و گچ ساختمانی با فرمول شیمیایی CaSO4 ,0.5H2O حاصل میگردد.
گچ خالص، سفید رنگ است، ولی ناخالصیها سبب تغییر رنگ آن میشوند. وجود زغال آن را خاکستری،هیدروکسید آهن آن را زرد روشن، FeO آن را کبود چرک و Fe2O3 آن را به رنگ قرمز در می آورد.
چنانچه به سنگ گچ تا حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت دهند، آب بیشتری را از دست داده و به CaSO4 ,0.3H2O یا گچ اندود تبدیل می گردد. در گرمای حدود ۳۰۰ درجه تمام آب سنگ گچ بخار شده و سولفات کلسیم بدون آب یا انیدریت CaSO4 حاصل می شود. گچ ساختمان، گچ اندود و انیدریت با آب
ترکیب شده و مجدداً به سنگ گچ با دو ملکول آب شیمیایی تبدیل می شوند، ولی محصول به دست آمده هیچ گاه مقاومت مکانیکی سنگ گچ اولیه را ندارد. در گرمای بیش از ۳۰۰ درجه (تا حدود ۳۲۰ درجه) گچ میسوزد و میل ترکیبی آن با آب از دست میرود . در این صورت برای ترکیب گچ با آب به کاتالیستهایی مانند زاج سفید Al , K(SO4)2، سولفاتهای سدیم، پتاسیم، روی، کلسیم، گرد آهک یا سیمان نیاز خواهد بود.
محصول کوره های گچ پزی سنتی، نامرغوب و بخشی از آن نیم پخته، قسمتی سوخته و فقط حدود نیمی از آن پخته است. گچ کوره های دوار، مرغوب تر و خالص تر است. مصرف گچ ساختمان در کارهای معمولی مانند ملات گچ و خاک، گچ و ماسه، تولید قطعات پیش ساخته، بلوکهای گچی و مانند اینها است.
گچ اندود که کندگیرتر است، برای سفیدکاری مناسب می باشد. چنانچه گچ اندود بیش از اندازه به هنگام ساختن ورز داده شود، به گچ کشته تبدیل می گردد که گیرش آن کند است و فرصت کافی برای پرداخت آن وجود دارد و به این دلیل در قشر رویی سفیدکاری مصرف میشود.
افزودن خاک رس و آهک به گچ، نیز آن را کندگیر میکند و گچ، را برای مصرف در اندود مناسب می سازد. با خمیر کردن گرد گچ در محلول زاج سفید و پخت مجدد آن گچ مرمری به دست میآید که در برابر آب پایداری مناسبی دارد و از آن برای اندود کردن نقاط مرطوب و مکانهایی که نیاز به شستشو دارند، استفاده میشود.
انواع دیگر گچ مورد مصرف در ساختمان عبارتند از گچ مخصوص سطوح بتنی و گچ درزگیری که در ایران آن را به نام گیپتون میشناسند.
انطباق با مشخصات و استانداردها
ویژگیها و حداقل حدود قابل قبول
بر طبق استاندارد مذکور ویژگیهای فیزیکی انواع گچ باید مطابق جدول ۱- (الف) و ویژگیهای شیمیایی آنها باید بر طبق جدول شماره ۲ – (ب) باشد.
در مکانهایی که رطوبت نسبی هوا در بیشتر اوقات بیش از (۶۰%) باشد، مصرف گچ مناسب نیست.
جدول ۱ – (الف) ویژگیهای فیزیکی انواع گچ ساختمانی
جدول ۲ – (ب) ویژگیهای شیمیایی گچ ساختمانی
گچهای مناسب برای مصارف مختلف
جدول ۲
*در استاندارد ایران به نام گچ زیرکاری نامگذاری شده است.
** در استاندارد ایران به نام گچ پرداخت نامیده شده است.